Począwszy od niedzieli (10.09), widzowie będą mogli oglądać nowe przygody rolników z Podlasia w najnowszym odcinku popularnego serialu. Tym razem, kamery skupią się na Tomku i Monice z Pokaniewa, Gienku i Sławku, a także na Emilii Korolczuk z Laszek, której od dłuższego czasu nie można było oglądać w serialu. Emilia dedykować będzie swój czas tworzeniu nowego produktu, którego głównym składnikiem ma być twaróg.
W Laszkach, niedaleko Zabłudowa, 37-letnia Emilia Korolczuk oraz jej pomocnik Karol zadbają o rozłożenie obornika. Następnie Emilia zaprezentuje swoją nową kulinarną propozycję – kozie bobki, specjał wykonany z koziego twarogu z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli, zanurzony w zalewie. Proces twórczy będzie nadzorowany przez babcię Emilii, Panią Helenę, która szczególnie upewni się co do poprawności stosowanych przypraw.
W międzyczasie w Pokaniewie Monika wprowadza swojego syna w tajniki obsługi kosiarki. Na ich liście zadań znajduje się również produkcja dżemu i soku z wiśni. Tomek wspólnie z Wieśkiem przystąpią do pokrywania nowej hali plandeką, która będzie służyła do układania bel. Monika planuje także niespodziankę dla swojego męża – tort.
W Plutyczach, Gienek i Sławek odwiedzą ogródek Pauliny, gdzie chcą zebrać marchew dla swojego nowego cielaka. Dzieci Pauliny, Nina i Kacperek, ostrzegą ich jednak, że ich matka może nie być zadowolona ze ściółki w jej ogrodzie. Gienek i Sławek przyjdą z pomysłem na kompromis – proponują dzieciom wspólny biznes polegający na sprzedaży lemoniady. Pierwsza klientka to sąsiadka z Plutycz.